Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane lørdag 25.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig på tynt snødekke samt i myk fokksnø. Usikkert hva snøen tåler. I fjellet finnes vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

I høyden kan det fortsatt være lett å løse ut flakskred i de siste dagenes nysnøflak. Mest utsatt er ved rygger, kuler og topper der vinden har tatt mest. Problemet kan finnes i flere himmelretninger etter varierende vind. Middels store skred er mest aktuelt.

Vedvarende svake lag ventes fortsatt å være intakt og kan gi store skred. Vær oppmerksom på at varmen kan svekke bindinger ned mot svake lag. Spesielt utsatt er konvekser (kuler) og overgang mellom tynt og tykt snødekke. Her er det kortest avstand til det svake laget.

Sol og stigende temperatur utover dagen kan mykne opp snødekket og gjøre det lett å løse ut skred i bratte heng. Mest utsatt er heng som får lite vind og mye sol. I ny, ubunden snø kan skred også løsne av seg selv.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Nysnø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 24. mars 2023

Det har kommet mye snø i mars. I fjellet kommer det stadig påfyll med snø og sterk vind fra sør. Mye fokksnø er flyttet over i heng mot nord men terrenget styrer vinden og det ligger fokksnø i flere himmelretninger. Det ligger uvanlig mye snø på fjella lengst ute ved kysten. Fredag ble snødekket fuktig høyt opp. I lavlandet ble det gjennomvått og en kan se smelteriller flere steder. Kaldt om natten gjør at snøoverflaten fryser til og det er skare på morgenen.

Det er dannet svake lag av kantkorn rundt skarelag relativt høyt i snødekket. Lagene viser varierende grad av ustabilitet. Det har vært mange observasjoner på fjernutløste skred, drønn og skytende sprekker i Sunnfjord. I helga gikk det store skred helt nord i regionen, mens på Strynefjellet gir laget færre faretegn. Observasjoner etter helgen viser at laget fortsatt har egenskapene som skal til for å forplante et brudd.

Fra Strynefjellsveien ble det torsdag meldt om flere naturlig utløste, middels store skred. Både løssnøskred og flakskred.

Fjellvær

Fredag 24. mars 2023

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 900 moh om formiddagen. Bris fra sørvest. -11 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet.

Lørdag 25. mars 2023

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordøst. -15 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS